ایران شناسی > مجموعه ها
 
کتاب خوانی کتابخانه شخصی کتاب های برگزیده گالری اخبار کتاب بچه خوانی
بازگشت به صفحه قبل
 
     
 

جغرافیای استان مازندران

جغرافیای استان مازندران

جغرافیای استان مازندران

 

موقعیت جغرافیایی: استان مازندران در شمال ایران و در ناحیه­ای مرطوب واقع شده است.

ناهمواریها: ناهموار­ی­های استان مازندران را با توجه به شکل طبیعی آن می­توان به سه ناحیه تقسیم کرد: ناحیه­ی کوهستانی، ناحیه­ی کوهپایه­ای و ناحیه­ای جلگه­ای.

ناحیه­ی کوهستانی: رشته کوه­های البرز که بر اتر حرکات کوه­زایی آلپی در دوره­ی ترشیاری با جهت غربی ـ شرقی تشکیل شده، جلگه­های ساحلی و کوهپایه­های مازندران را از قسمت داخلی ایران جدا کرده است. این ناحیه قسمتی از کوه­های البرز غربی، تمام البرز مرکزی و بخشی از البرز شرقی را شامل می­شود.

از قله­های معروف ناحیه­ی کوهستانی مازندران می­توان قله­ی دماوند، خرسنگ کوه و کوه سفید را نام برد.

ناحیه­ی کوهپایه­ای: ناحیه­ی کوهپایه­ای بین کوه­های البرز و جلگه­های پست ساحلی مازندران واقع شده است. این ناحیه از تپه­های رسوبی و ناهمواری­های کم ارتفاعی تشکیل شده که در اغلب نقاط به موازات ساحل و پوشیده از جنگل و مرتع است. در این ناحیه، وجود مخروط افکنه­ها و روسبات آبرفتی موجب نفوذ نزولات جوی و تشکیل سفره­های آبی غنی شده است که در تامین آب کشاورزی و آشامیدنی مناطق جلگه­ای این استان نقش بسزایی دارد.

ناحیه­ی جلگه­ای: سرزمین­های واقع بین ساحل دریای مازندران و کوهپایه­های شمالی البرز از نوار جلگه­­ای وسیعی تشکیل شده است که پهنای آن در همه­ی نقاط یکسان نیست.

آب و هوا: تفاوت میزان بارش و دما در سه ناحیه­ی کوهستانی، کوهپایه­ای، جلگه­ای باعث ایجاد چهره­های گوناگون آب و هوا در مازندران شده است. به طوری که در ارتفاعات بلند در ماه­های سرد سال، دمای هوا به شدت پایین می­آید و یخ­بندان طولانی (۱۸۰ روز در سال) ایجاد می­کند.

در این ناحیه، ریزش جوی غالباً به صورت برف است؛ سرمای زیاد هوا از سکونت دائمی انسان در این ناحیه جلوگیری می­کند و تنها، دامنه­های سرسبز آن درتابستان چراگاه ییلاقی دام­های منطقه است.

هرگاه از نقاط بلند البرز به سمت کوهستان­های کم ارتفاع­تر حرکت کنیم، به علت تفاوت در میزان بارش دما نوع پوشش گیاهی و زندگی جانوری تغییر می­یابد و علفزارها و مراتع کوهستانی به باغ­های میوه و مزارع کشاورزی تبدیل می­شود. وجود سکونتگاه­ های انسانی، بیان­کننده­ی تغییرات آب و هوایی این ناحیه است.

ناحیه جلگه­ای از ساحل دریای مازندران تا کوهپایه­های شمالی البرز کشیده  شده است. باران فراوان (میانگین بارش سالانه ۱۰۲۷ میلی­متر)، کوتاه بودن دور­ه­ی خشکی، اعتدال آب و هوا و حاصل­خیزی خاک، از عوامل موثر در جذب جمعیت و تمرکز سکونتگاه­های انسانی محسوب می­شود.

ارتفاع و جهت رشته­کوه البرز، همسایگی با بزرگ­ترین دریاچه­ی جهان، تاثیرپذیری از بادهای مرطوب غربی و سرد شمالی در این تنوع آب و هوایی نقش چشم­گیری دارند. همین گوناگونی آب و هوا سبب تفاوت در مناظر طبیعی، محصولات کشاورزی، شکل خانه­ها و آداب و سنن مردم این استان شده است.

نگاهی به جغرافیای انسانی استان

سابقه­ی تاریخی سکونت در استان مازندران: در بررسی­های به عمل آمده از غار کمربند و هوتو (در بهشهر)، مشخص می­شود که شرایط زندگی انسان­های دوره­ی پارینه سنگی میانه و جدید در این استان نظیر دیگر مناطق فلات ایران بوده است. در این دوره­ها انسان­های اولیه در کوهپایه­ها و دامنه­های شمالی البرز و هر جا که آب و هوا مساعدتر بوده، به شکار و گردآوری خوراک می­پرداختند و برای داشتن امنیت و آرامش بیش­تر در غارها (از جمله غاری که در سال ۱۳۶۹ در کنار جاده­ی نکا ـ بهشهر در جنوب غربی روستای «خانه سر» کشف شد) به سر می­بردند. وجود آثار دوره­ی نوسنگی در شرق مازندران، از تحولات زندگی مردم در این استان حکایت دارد. مردم این سرزمین که همانند بعضی از مردم ساکن فلات ایران، توانسته بودند چارپایان را رام و اهلی کنند، به تدریج به سوی دره­ها و جگه­ها و خاک­های آبرفتی حاصل­خیز کشیده شدند و با آغاز کشاورزی، در زندگی خود تحولی ایجاد کردند. با بهتر شدن شرایط زندگی، اعم از غذا، مسکن و شرایط مساعد آب و هوا، به تعداد جمعیت آن­ها افزوده شد.

در گذشته­ی نه چندان دور، شیوه­ی زندگی کوچ­نشینی در استان مازندران رواج داشته است. اکنون این مردم کوچ­نشین شیوه­ی زندگی روستایی را برگزیده­اند و در معدود روستاهایی که در اراضی جنگلی استقرار دارند و اصطلاحاً به «ده جنگلی» موسو­م­اند، سکنا یافته­اند. در این نوع زندگی، کار اصلی شبانی است؛ مردم یک جانشین هستند و فقط حیوانات جابه جا می­شوند.

دام­ها در تابستان در مراتع دامنه­های شمالی البرز و در زمستان در مراتع جنگلی و بین جنگلی « پرتاس» چرا می­کنند. مراتع سرسبز و عالی ارتفاعات البرز که شباهت زیادی به چمنزارهای آلپی اروپا دارند، ییلاق ایلات و عشایر شهرهای استان­های هم­جوار مازندران چون سمنان، شاهرود، دامغان، گرمسار، لواسانات، ورامین و هستند. آن­ها هر ساله در دوره­ی گرم سال به این مناطق کوچ می­کنند و در پایان این دوره، به محل اصلی خود باز می­گردند.

امروزه دو نوع شیوه­ی زندگی در مازندران وجود دارد که عبارت­اند از: زندگی روستایی و زندگی شهری.

زندگی روستایی: به دلیل آب فراوان و خاک حاصل­خیز بخش قابل توجهی از مردم استان ساکن روستاها هستند و از طریق کشاورزی امرار معاش می­کنند.

منابع درآمد روستاییان: با توجه به شرایط طبیعی محیط و نیازمندی­های مردم، از گذشته­های دور شیوه­های مختلف معیشتی در مازندران رایج بوده است.

منبع اصلی درآمد روستاییان کشت برنج است. علاوه بر کشاورزی، باغداری، پرورش طیور، صید ماهی، بافت قالی و قالیچه، گلیم، جاجیم، نمد، چادرشب، ظروف سفالی و وسایل چوبی از جمله فعالیت­های متداول در اغلب روستاهای مازندران است.

زندگی شهری: فراوانی نسبی آب در بخش جلگه­ای استان و دست­یابی آسان به این عنصر حیاتی سبب شده است که در همه­ی نقاط نوار ساحلی مازندران شهرهایی با فاصله­ی کم پدید آیند.

تقریباً هیچ شهری در این استان وجود ندارد که رودی از آن عبور نکند، این پدیده­ی طبیعی در پیدایش و توسعه­ی نقاط شهری نقش موثری داشته است.

شرایط مساعد محیطی در نقاط جلگه­ای استان سبب شده است که این مناطق از تراکم سکونتگاه­های شهری بیش­تری برخوردار باشند.

نقش شهرها و علل توسعه­ی آن­ها: در پیدایش شهرهای مازندران، گذشته از پیشینه­ی تاریخی، عوامل دیگری مانند موقعیت بندرگاهی و صیادی، جاذبه­های گردش­گری و اهمیت ارتباطی و صنعتی نقش داشته­اند؛ از جمله، شهر باستانی آمل که براساس یافته­های جدید باستان­شناسی قدمت آن به بیش از اسلام نسبت داده می­شود. در بین دیگر شهرهای مازندران، ساری و بهشهر نیز سابقه­ی تاریخی طولانی دارند. هم­چنین، ارتباط آبی با جمهوری­های آسیای میانه و روسیه، در توسعه­ی شهرستان نوشهر موثر بوده است.

در چند دهه­ی اخیر، شهرهای ساحلی استان مانند رامسر و بابلسر به سبب جاذبه­های گردش­گری رشد قابل توجهی داشته­اند. در این استان، احداث کارخانه­ها و تاسیسات صنعتی موجب پیدایش و توسعه­ی بعضی از شهرها، مانند قائم­شهر شده است.

تقسیمات سیاسی مازندران: استان مازندران از ۱۵ شهرستان، ۳۶ مرکز شهری، ۳۸ بخش و ۱۰۴ دهستان تشکیل شده است. مرکز این استان شهر ساری است.

منابع آب استان

منابع آب استان مازندران به دو دسته­ی سطحی و زیرزمینی تقسیم می­شود.

رودها و دریاچه­ها جزء آب­های سطحی هستند. استان مازندران به علت طبیعت خاص خود، دارای رودهای متعددی است. هر یک از این رودها نیز در تامین آب کشاورزی نقش موثری دارد.

بده رودهای استان حدود ۵ میلیارد متر مکعب است که سالانه حدود ۱/۵ میلیارد مترمکعب از آن برای مصارف مختلف بهره­برداری می­شود و بقیه بدون استفاده، روانه­ی دریا می­گردد.

آب­های زیرزمینی: با توجه به وضعیت آب و هوایی، بارش فراوان، جنس خاک و پوشش گیاهی، سفره آب­های متعددی در استان مازندران تشکیل شده است. سطح آب­های زیرزمینی در مناطق کوهستانی و کوهپایه­ای زیاد و در منطقه­ی جلگه­ای کم­عمق است. به طوری که در خط ساحلی دریا کاملاً به سطح زمین می­رسد و اراضی باتلاقی و مرطوبی ایجاد می­کند. سفره­ی آب­های زیرزمینی از طریق چاه­های عمیق و نیمه­عمیق و چشمه­ها بهره­برداری می­شود .

چشمه­های آب معدنی: در مازندران چشمه­های آب معدنی متعدد با خواص درمانی مختلف وجود دارد. آب این چشمه­ها جزء داروهای اولیه­ی بشر بوده است و کاربرد آن در مداوای بیماران قدمتی طولانی دارد. از جمله چشمه­های آب­های معدنی این استان آب اسک، آمولو (عمارت)، آب گرم لاریجان و سادات محله­ی رامسر را می­توان نام برد. 

استان مازندران به علت ویژگی­های خاص آب و هوایی، دارای رودهای متعددی است اما متاسفانه از آب آن­ها استفاده­ی بهینه نمی­شود.

اجرای طرح کانال سراسری، راهی برای بهره­برداری بهتر از آب در مازندران است.

جنگل­ها: استان مازندران به تنهایی، ۷ درصد از جنگل­های کشور را که غالباً از نوع تجاری و پهن برگ می­باشند، به خود اختصاص داده است.

جنگل­های استان در بخش­های کشاورزی، فرآورده­های چوبی و اشتغال­زایی نقش اساسی دارد.

عواملی از قبیل چرای بی­رویه­ی دام، قطع درختان توسط انسان، آفات و بیماری­های گیاهی، سیل، رانش زمین و آتش­سوزی در تخریب جنگل­های استان تاثیر زیادی دارند.

آلودگی­های زیست محیطی: وجود فاضلاب­های کشاورزی، خانگی و صنعتی سبب آلودگی اغلب رودهای استان و دریای مازندران شده است.

آلودگی هوا: وجود جنگل­های سرسبز در استان مازندران و شمار اندک تاسیسات صنعتی موجب شده است که آلودگی هوا در استان نسبت به استان­های صنعتی کشور بسیار کم­تر باشد.

در عین حال، افزایش بی­رویه­ی اتومبیل­ها، احداث کارخانه­های جدید صنعتی و کاهش چشم­گیر وسعت جنگل­ها در چند سال اخیر، علایم هشدار برای آلودگی هوای این استان محسوب می­شوند.

آلودگی­های کشاوزری: استان مازندران یکی از قطب­های بزرگ کشاورزی کشور محسوب می­شود. در این استان، میزان  استفاده از انواع کودهای شیمیایی و سموم دفع آفات نباتی، بسیار زیاد است؛ بنابراین، پساب کشاورزی یکی از مهم­ترین منابع آلاینده­ی اکوسیستم­های آبی استان به شمار می­آیند.

سیل و زلزله: استان مازندران به علت شرایط آب و هوایی از استان­های سیل خیز کشور است.

عواملی از قبیل ساختن خانه در حریم رود، برداشت بی­رویه­ی شن و ماسه، تخریب جنگل و مراتع و باران فراوان در وقوع و تشدید سیل در استان مازندران، نقش موثری دارند.

به علت وجود گسل­های متعدد، این استان در طول تاریخ شاهد وقوع زلزله­های فراوانی بوده است.

آمار زلزله­های ثبت شده­ی استان طی سال­های ۱۳۱۱ تا ۱۳۶۷ شمسی نشان می­دهد که در طول این ۵۶ سال، ۳۴ درصد از زمین لرزه­های مازندران، شدتی بیش­تر از ۵ درجه در مقیاس ریشتر (امواج درونی زمین) داشته­اند.

 مازندران به دلیل وجود بارش فراوان استعداد زیادی برای وقوع رانش دارد.

عواملی مانند تبدیل زمین­های جنگلی به زمین­های کشاورزی یا ساختمان­سازی و برش عمودی دامنه­ها در راه­سازی، در وقوع رانش نقش چشم­گیری دارند.

در چند سال اخیر نیز موارد متعددی از این رخداد را شاهد بوده­ایم. از جمله در وازتنگه (نور) سلیم بهرام، جام­خانه و وارد محله (ساری)، قلعه­سر (نکا) و روستاهای بخش کوهستانی شهرستان آمل در مسیر جاده­ی هراز.

پیش­روی آب دریا: از گذشته­های دور تاکنون، سطح آب دریای مازندران همواره بالا و پایین می­رود اما در سال­های اخیر به دلیل بارندگی­­های زیاد در سرچشمه رود ولگا (این رود به تنهایی، نزدیک به ۷۳ درصد آب دریای مازندران را تامین می­کند)، بستن سد بر روی دهانه­ی خلیج قره­بغاز واقع در ترکمنستان (در این خلیج سالانه حجم قابل توجهی از آب دریا تبخیر می­شده است)، افزایش دمای میانگین کره­ی زمین و ذوب یخ­های مناطق شمالی و ورود آب آن­ها به دریای مازندران، سطح آب دریا بیش­ از یک متر بالا آمد و سبب پیش­روی آب به نواحی ساحلی مازندران شد. در نتیجه، خسارات مالی فراوانی را به ساختمان­های ساحلی، اعم از شهری و روستایی وارد شده است.

جمعیت استان: براساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن روند رشد جمعیت استان در دوره­ی ۱۰ ساله (۱۳۷۵ ـ ۱۳۶۵)، برابر ۱/۳ درصد بوده است. حال آنکه در همین دوره، میانگین رشد جمعیت کل کشور ۱/۰۴ درصد به ثبت رسیده است.

وجود شرایط مساعد  طبیعی در مازندران سبب تمرکز بالای جمعیت در آن شده است. میانگین تراکم نسبی جمعیت در استان مازندران بیش از ۱۰۸ نفر در کیلومتر مربع است. با توجه به این که میانگین این تراکم در کل کشور حدود ۳۷ نفر در کیلومتر مربع می­باشد.

بیش­ترین جمعیت شهری مازندران، در بخش مرکزی آن متمرکز شده­اند.

تاثیر عوامل محیطی در پراکندگی جمعیت: استان مازندران به علت موقعیت خاص جغرافیایی، یکی از مناطق مهاجرپذیر کشور است.

در این استان، مهاجرت به دو صورت فصلی و دایمی انجام می­گیرد.

الف ـ مهاجرت فصلی: در داخل استان عده­ای از کشاورزان در فصل بیکاری از روستا به شهر آمده و به کارهای ساده از جمله فعالیت­های ساختمانی مشغول می­شوند. در فصل کشت برنج نیز عده­ای از نقاط کوهستانی به مناطق جلگه­ای مهاجرت می­کنند.

ب ـ مهاجرت دایمی: مهاجرین استان مازندران به ترتیب از استان­های سمنان، مرکزی، گیلان، آذربایجان شرقی و غربی می­باشند.

از دیگر گروه­های مهاجری که از زمان­های گذشته به این استان کوچ کرد­ه­اند، می­توان کردهای زاغمرز بهشهر، کردخیل نور و کرد محله­ی جویبار مقیم شرق استان را نام برد. به دنبال وقوع جنگ تحمیلی عراق علیه ایران عده­ی زیادی از هم­وطنان جنگ زده به این استان مهاجرت کردند و در اغلب شهرهای مازندران ساکن شدند.

به طور کلی، علل مهاجرت از استان­های دیگر به استان مازندران را می­توان در شرایط آب و هوایی مناسب، توانایی اقتصادی، تسهیلات اجتماعی، امکانات آموزشی و بهداشتی، فرصت­­های اشتغال و درآمد بیش­تر خلاصه کرد.

ویژگی­های کلی جمعیت استان

تعداد جمعیت: براساس سرشماری عمومی سال ۱۳۷۵، استان مازندران دارای ۲/۶۰۲/۰۰۸ نفر جمعیت بوده است.

گردشگری: بی­تردید همه­ی کسانی که در استان سرسبز و زیبای مازندران زندگی می­کنند، همواره شاهد آمد و رفت فراوان مسافران از شهرهای دور و نزدیک کشور به این استان هستند.

آن چه سبب می­شود این استان در تمامی ماه­های سال پذیرای مهمانان فراوان باشد، جاذبه­های طبیعی، تاریخی و مذهبی آن است.

الف ـ جاذبه­­های طبیعی: سواحل زیبای دریای مازندران، هر ساله میزبان عده­ی زیادی از هموطنان ماست. دریای مازندران در بین تمامی عوامل طبیعی استان که باعث جذب گردش­گر می­شوند، بیش­ترین انگیزه را برای سفر به این دیار ایجاد می­کند.

سواحل زیبای دریا دارای چشم­اندازها و مناظر بسیار بدیع، دلنشین و دیدنی است اما علی­رغم قابلیت­های گردش­گری، متاسفانه تاسیسات و تجهیزات گردش­گری این سواحل به جز در مواردی محدود از رشد چندانی برخوردار نبوده است.

دریاچه­ی استان: دریاچه­های کوچک و بزرگ استان مازندران با قابلیت­ها و جاذبه­های گردشگری فراوان همواره از دیرباز مکان­هایی برای جذب مسافران بوده­اند. در اطراف این دریاچه­ها فضاهای مناسب برای اسکان وجود دارد که در آینده می­تواند به صورت گردشگاه­های مناسب درآید تا مسافران بتوانند به ماهی­گیری و قایق­رانی مشغول شوند.

چشمه­ها و مراکز آب درمانی: استان مازندران دارای صدها چشمه­ی زلال در دامنه­ی کوه­ها، دره­ها و جنگل­هاست که هر یک به نوبه­ی خود از پدیده­های جاذب گردش­گری به شمار می­روند. برخی از این چشمه­ها چنان پر آب هستند که نام رود به خود گرفته­اند و از آب آن­ها برای کشاورزی استفاده می­کنند و برخی دیگر، دارای خواص درمانی می­باشند.

چشمه­های معروف این استان عبارت­اند از:

چشمه­های استراباکو (قلابن) آب گرم، آب اسک، آمولو (پاراسم) در آمل

جواهر ده، کتالم، سادات محله در رامسر

هفت­خونی، هلی­کتی چشمه، شهربند، قلعه چشمه در چالوس و نوشهر

قرمرض، گوکشان در هزار جریب نکا

چشمه­های فوق غالباً دارای خواص درمانی می­باشند.

آبشارها: استان مازندران به دلیل وجود بارش فراوان و رشته کوه البرز سرچشمه­ی رودهای فراوانی است. این رشته کوه به سبب شیب تند آبشارهای کوچک و بزرگی دارد که بیش­تر آن­ها در ناحیه­ی مرکزی رشته کوه البرز قرار دارند.

هر کدام از این آبشارهای کوچک و بزرگ می­تواند برای گردش­گران جالب و دیدنی باشد.

مهم­ترین آبشارهای موجود در استان مازندران عبارت­اند از:

آبشارهای دریوک، شاهان دشت، پردمه در آمل

سواسره در بلده، هریچان در هزار چم (جاده­ی تهران ـ چالوس)

ب ـ جاذبه­های تاریخی و مذهبی: شواهد تاریخی و نتایج به دست آمده از بررسی­ها نشان می­دهد که مازندران در دوره­ی پارینه سنگی محل سکونت انسان­های اولیه بوده است. کشف اسکلت سه انسان در غار هوتو نزدیک بهشهر گواه روشنی بر این ادعاست.

از طرفی دیگر، فراوانی آثار تاریخی ـ مذهبی، تپه­های باستانی، کاخ­ها، پل­ها، قلعه­ها و غارها دلیل بر گسترش و غنای فرهنگی مازندران است.

وجود آرامگاه­های مربوط به آل علی (ع) و آثار تاریخی فراوان در مازندران تاثیر زیادی در جذب گردش­گر به این استان دارند. قطب­الدین حیدر بن علی «علامه میرحیدر آملی» از عرفا و سادات قرن هشتم هجری است که در کنار قبر دو تن از عرفای سادات دفن گردیده است. این آرامگاه در محله­ی پایین بازار آمل واقع شده است.

آرامگاه امام­زاده عبدالله (ع) برادر امام رضا(ع)، از مراکز زیارتی است که در ۸ کیلومتری جنوب غربی شهر آمل، بعد از اسکو محله قرار دارد.

پل دوازده چشمه قدیمی­ترین پل موجود بر رود هراز است که مناطق شرقی و غربی شهر آمل را به هم مربوط می­سازد. این پل در دوره­ی صفوی، به نام دوازده تن از ائمه­ی معصومین بنا گردیده و در سال­های اخیر تعریض و بازسازی شده است.

میرقوام­الدین مرعشی معروف به «میربزرگ» از سادات مرعشی است که در سال ۷۸۱ ه.ق فوت کرد. این بنا در سال ۸۱۴ هجری بنا گردید و در سال ۱۰۳۲ هجری تعمیر اساسی شد. مصلای کنونی شهر آمل در جوار این آرامگاه و در سبزه­میدان واقع شده است.

علامه شمس­الدین محمد بن محمود آملی است که از جمله علما و محققین قرن هفتم و هشتم هجری می­باشد. این آرامگاه در محله­ی عوامه کوی یا پایین بازار «گنبدبن» قرار دارد.

از دیگر مراکز دیدنی تاریخی و مذهبی استان می­توان به پل شاهپور شیرگاه، قلعه­ی بندک بلده نور، تکیه پهنه کلا ساری، پل قدیم آمل مربوط به عهد صفوی بازسازی شده در زمان معاصر، آرامگاه نیما یوشیخ شاعر نوپرداز ایرانی در دهکده یوش، پل محمد حسن خان بابل اشاره کرد.